Dr. Juhász József

(1927-2018)

 

 

Prof. Dr. hc. Dr. Juhász József a magyar hidrogeológia, mérnökgeológia, vízgazdálkodás nemzetközi szinten is kiemelkedő, iskolateremtő személyisége volt. Több mint 50 éven keresztül  igen magas elméleti és gyakorlati szinten művelte a szakterületét, oktatóként szakemberek több generációját nevelte fel. Kezdeményezésére és szakmai irányítása mellett indult el Magyarországon a hidrogeológus mérnök képzés. Vezető személyiség volt a mérnökgeológus képzés korszerűsítésében, jelentősen erősítve a természettudományos alapokra épülő műszaki ismeretek súlyát.

1927. november 27-én született Budapesten. A Budapesti Bencés Gimnáziumban tett érettségi után a Budapesti Műszaki Egyetemen tanult tovább, ahol 1950-ben mérnöki oklevelet szerzett. Itt védte meg a kandidátusi értekezését 1957-ben vízháztartási vizsgálatok témakörben, majd 1960-ban műszaki doktori disszertációját. 1976-ban lett akadémiai doktor, majd 1978-ban ez Eötvös Lóránd Tudományegyetemen summa cum laude minősítéssel természet tudományi doktorrá avatták. 1951-1956 között a Vízerőmű Tervező Irodában, majd a Vízügyi Tervező Irodában dolgozott, elsősorban vízlépcsők tervezésével foglalkozott.

1953-54-ben készült első Országos Vízgazdálkodási Keretterv felszín alatti vízkészlet meghatározását végezte. 1956-tól az FTV Mérnökgeológiai Osztályán szakosztályvezető volt.

1959-ben, majd 1961-ben a VITUKI szakértőjeként elkészítette hazánk rétegvíz készletének és hévízkészletének felmérését. 1963-67 között a VIZITERV osztályvezetője volt.

1967–1976 között az OVH Vízkészletgazdálkodási Központ (később Vízgazdálkodási Intézet) főtechnológusa. Feladata főleg a hazai felszín alatti vízgazdálkodás szakmai és tudományos koordinációja. 1970-ben Mongóliában előkészítette az ottani vízgazdálkodási kerettervet.

1958–1965 között meghívott előadó, 1966-1976 között egyetemi docens, 1976-1998 egyetemi tanár, 1998-tól Professor Emeritus volt a Miskolci Egyetemen.

Az egyetemi oktatói tevékenysége mellett végzett jelentősebb szakmai munkái: a Gellért-hegy keleti lejtőjének stabilitási vizsgálatai, a II. metróvonal és a IV. metróvonal hidrogeológiai viszonyainak elemzése, kőolaj- és földgáz tárolók hévíz- és gyógyvízkészletekre való hatásának modellezése, a Paksi Atomerőmű Rt. radioaktívhulladék-tárolójának környezeti hatástanulmányában hidrogeológiai, mérnökgeológiai vizsgálatok, stb.

Tagja volt az UNESCO Nemzetközi Hidrológiai Programja Magyar Nemzeti Bizottságának és a WMO Operatív Hidrológiai Programja Magyar Nemzeti Bizottságának. Évtizedeken át tagja volt az IAH ásvány- és termálvízföldtani bizottságának, a Nemzetközi Mérnökgeológiai Egyesületnek, valamint a Nemzetközi Gyógyvíz és Fürdő Szövetségnek (SITH). A Hydrogeology Journal című USA-ban szerkesztett nemzetközi folyóirat nemzetközi szerkesztőbizottsági tagja volt. A Magyar Tudományos Akadémia munkájában 1952 óta vett részt. Az MTA Hidrológiai Tudományos Bizottság és a Miskolci Akadémiai Bizottság tagja volt azok megalakulásától kezdve.

A Hidrológiai Közlöny szerkesztőbizottsági tagja volt 1952-1996 között. Szerkesztőbizottsági tagja volt a Földtani Kutatásnak.

  1. november 6-án, életének 91. évében hunyt el.

Holló Csaba