NEKROLÓG

Szilágyi István

1939-2019

 

Szilágyi István a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Mérnöki Kamara alapító tagja (regisztrációs száma: 05-0146), 2015-től örökös tagja és a köztestületi kamara alapításától haláláig aktív etikai bizottsági tagja volt.

Miskolcon született 1939. 10. 17-én. 1958-ban a Bláthy Ottó Villamosenergiaipari Technikumban végzett technikusként, 1968-ban Budapesten felsőfokú szaktechnikusként, majd a Kandó Kálmán Műszaki Főiskolán szerzett villamos üzemmérnöki oklevelet.

Élete minden területén hűséges ember volt, így kezdeti munkahelyéről az ÉMÁSZ-tól ment nyugdíjba is. Főiskolai oklevelének megszerzése előtt villamosenergiai építmények kivitelezésénél dolgozott művezető, építésvezető, szerelési vezető, villamoshálózat szerelési osztályvezető munkakörökben. Ilyen beosztásban kezdte mérnöki tevékenységét az ÉMÁSZ Kazincbarcikai Üzemigazgatóságán (1973-74), majd a Miskolci Üzemigazgatóságnál (1974-79). Szakmai irányításával kis- és nagyfeszültségű hálózatok, transzformátorállomások épültek. Később (1979-1985) ilyen létesítmények beruházását irányította, mint a Beruházási és Tervezési Osztály vezetője volt.

1996-tól magántervezőként is működött, az Ipari és Kereskedelmi Minisztériumtól kapott jogosultság alapján nagy- és kisfeszültségű szabadvezetékek, kábelhálózatok, erőművi és alállomási villamos berendezések, szabadtéri elhelyezésű fogyasztói transzformátorok tervezési szakterületeken. Természetesen ezek a jogosultságai a mérnöki kamarában is megmaradtak, kiegészülve a szabadtéri villamos berendezések tervezésével. Tagja volt a Hő- és Villamosenergetikai és az Elektrotechnikai Tagozatnak és a BOMEK szakcsoportjainak. Mindig szerény, csendes és kedves ember volt, munkáját a szakértelmen túlmenően a nagy precizitás, rendszeretet jellemezte. Vállalt kamarai társadalmi tevékenysége során is ilyennek ismerhették meg tagtársaink. Az 1996. októberi alakuló ülésen a BOMEK beválasztotta az Etikai-Fegyelmi Bizottságába, melynek egyik legaktívabb tagja volt több mint 20 éven keresztül és még gyengülő egészségi állapota ellenére is vállalta 2017. évi újraválasztását.

  1. augusztus 15-én bekövetkezett halála nagy veszteség a BOMEK Etikai-Fegyelmi Bizottságának és Kamaránk teljes tagságának. Gyermekei akarata szerint szűk családi körben temették el.

Emlékét kegyelettel és tisztelettel megőrizzük.

 

 

                                                                                                            Holló Csaba

                                                                                                          BOMEK elnök