Mikor hírt kaptunk arról, hogy állapota javul, mindnyájan őszintén reméltük a mielőbbi gyógyulását. Így méginkább megdöbbentő és fájdalmas volt a hír, hogy pont ő, aki minden rábízott nehéz problémát megoldott, csak a saját magáét nem tudta és 2021. április 28-án lebírta a szörnyű Covid-19.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Mérnöki Kamarának 1996-ban nem csak alapító tagja volt, hanem szinte kezdetektől fogva az Építési Szakcsoport elnöke, valamint a Kamara Felügyelő Bizottságának tagja, majd az utóbbi 2 cikluson át elnöke volt.

Miskolcon született 1957. október 11-én, 63 életévet élt meg. De azt igen intenzíven. Annyi munkát, megbízást vállalt, hogy rá kevés volt az a jelző, hogy két végén égeti a gyertyát, mert ő még középen is. És nem óvta magát, nem csökkentette a megszokott leterheltségét a világjárvány veszélyes időszakában sem.

Gyermekkorát is Miskolcon töltötte, ennek Tátra utcai színhelyét élete végéig megtartotta saját irodájának. A Földes Ferenc Gimnáziumban érettségizett, osztálytársaival életre szóló barátságot kötött.

A Budapesti Műszaki Egyetem Építőmérnöki Karán a Szerkezetépítő Szakon végzett 1982-ben jó minősítéssel. Mint a legtöbb frissen végzett építőmérnök ő is tervező akart lenni, ezért visszatért Miskolcra és a KEVITERV Miskolci Irodájában helyezkedett el tartószerkezet-tervezőként, majd hamarosan irányító tervező lett. A munkahelye változatlan maradt 1988 után is, csak annak neve változott KEVITERV Plusz Kft-re. Itt magas- és mélyépítési létesítmények, vízépítési műtárgyak építészeti és tartószerkezeti tervezését végezte betonból, vasbetonból, acélszerkezetből, faszerkezetből, hagyományos falazott szerkezetből. Bevált az a számítása, hogy egy országos hatáskörű kisebb cégnél a munkák széles spektrumát kaphatja meg, széleskörű tervezői tapasztalatokat szerezhet. A kivitelezési tapasztalatát és perfekt német nyelvtudását úgy szerezte, hogy Montavid Rt. dolgozójaként az egyesítés utáni Németországban vállalt építésvezetőként kivitelezői munkát, ahol irodaépületek, lakóépületek, üzletházak megvalósításában vett részt 1991-92-ben. Részt vett többek között a leonbergi sorházak, egy stuttgarti egyetemi épület, goslari bevásárlóközpont szerkezetépítésében. Itthon a miskolci székhelyű Adeptus Kft-nél dolgozott építésvezetői, majd főépítésvezető munkakörben 1996-ig.

Ezt végezte átmenetileg a budapesti székhelyű TU-TI BAU Kft-nél is, ahol vállalkozásfejlesztési és földalatti létesítmények kivitelezési munkákat irányított.

Ekkor vett részt Nürnbergben a metróvonal szerkezetépítésben. Az Adeptus Kft. főépítésvezetőjeként működött közre a Miskolci Nemzeti Színház bővítési-rekonstrukciós munkáiban, a műemléképület Színészmúzeum kialakításában, a Herman Ottó Gimnázium tartószerkeeztének építésében.

Ezt követően kétévenként vállalt munkákat miskolci székhelyű cégeknél. MOBALÉP Rt. termelési igazgatója 1998-1999-ben, SzK Építő Kft főmérnöke, ügyvezetője 1991-2001-ben, Strong&Mibet Kft. vállalkozási mérnök 2001-2002-ben. Ebben az időszakban már elsősorban vasbeton szerkezetekkel foglalkozott, tervezésével, gyártásával, szerelésével. Építette a bodrogkeresztúri gyártócsarnokot, a Szinvapark és a Miskolc Pláza vasbeton szerkezetét, de részt vett a Miskolc-Tapolcai Barlangfürdő bővítésnek szerkezetépítésében, a budapesti Aréna bevásárlóközpont vasbeton elemeinek gyártásában, szerelésében és az ország számos más helyén üzemcsarnokok, áruházak, lakópark vasbeton szerkezeteinek megvalósításában.

2003-ban alapította meg a KVENT- Plusz Bt. mérnöki irodát, melyben elsősorban a vasbeton szerkezetekkel kapcsolatos tervezői tevékenységet, tervezői művezetést, szerelések felelős műszaki vezetését végezte, szinte megszámlálhatatlanul sok épülethez. Előregyártó üzemek részére gyártmányterveket is készített vasbeton tartószerkezethez, üzemcsarnokokhoz, raktárépületekhez, áruházakhoz, iskolákhoz, lakóépületekhez, egyéb ipari létesítményekhez.

Élete utolsó szakaszában a Prebeton Zrt-ben tervezőként és a BMSK Zrt-ben műszaki ellenőrként is dolgozott.

Közben folyamatosan képezte magát szakmai téren, mely képzéseket mindig felhasználta az aktuális mérnöki beosztásában. 1988-ban szerzett a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) Építőmérnöki Karán vasbetonépítő szakmérnöki oklevelet kiváló minősítéssel. 1997-ben a Miskolci Egyetem Mérnöktovábbképző Intézetében alagútépítési kurzust hallgatott, 2003-ban a BME-en műszaki ellenőri szakképesítést szerzett, majd ugyanitt 2006-ban a szerkezetépítő szakmérnöki szakon eurotervezési ágazaton kapott oklevelet. A mérnöki kamarában tartószerkezettervezői, tervellenőri, magas- és mélyépítési műszaki ellenőri és felelős építési műszaki vezetői, tartószerkezeti szakértői, vízkészletgazdálkodási és területi vízgazdálkodási építmények, víziközmű tervezői jogosultságai voltak.

Nehéz elképzelni, hogy vállalt munkái mellett mikor jutott ideje magánéletre, de az kétségtelen tény, hogy rendszeres résztvevője volt képzőművészeti és zenei eseményeknek, kulturális rendezvényeknek, a mérnöki kamara ilyen jellegű eseményein is Budapesten, Kassán, Sátoraljaújhelyen. Fáradhatatlan résztvevője volt a V4 országok regionális mérnöki kamarai éves találkozóinak, a Miskolcon tartott jubileumi V4 találkozó egyik fáradhatatlan szervezője volt.

Természetesen benne volt a pandémia miatt elmaradt 2020. évre tervezett krakkói találkozóra utazók névsorában is, jó kapcsolatot tudott teremteni csehországi, szlovákiai és lengyel mérnökkollégáinkkal is. Mindvégig megmaradt a kiváló szakmai kapcsolata a vasbeton előregyártó üzemekkel. Évekig szinte naponta autózott Miskolc-Kecskemét-Budapest között, mivel tervezte és tervellenőrizte a kecskeméti Beton-Star Kft. vasbeton termékeit. Ennek egyik maradandó látványos eredménye az a Baján, a Petőfi-szigeten épült Infocentrum nevű kulturális intézmény, melyet öt nyelven részletesen bemutattuk a Visegrádi Országok Mérnöki Létesítményei III. című könyvünkben, melyhez természetesen ő írta a tartószerkezeti kialakítását bemutató fejezetet.

Volt még számos ilyen, nemzetközi bemutatásra érett megvalósult tartószerkezeti terve, pl. a Bogácsi Termálfürdő medencelefedésének szép acél szerkezete. Sajnos arra már nem került sor, hogy a kiváló terveiből összeállítsunk együtt egy újabb V4 könyvben való bemutatásra alkalmas épület gyűjteményt, mert a vállalt munkái sora mellett már nem maradt idő azok eredményeinek bemutatására.

Halála nagy vesztesége a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Mérnöki Kamarának is, de az egész magyarországi tartószerkezet-tervező, vasbeton előregyártó szakmának egyaránt.

A B-A-Z Megyei Mérnöki Kamara elnökségi ülésein már betegsége idején nagy hiányát éreztük, hiányzott a társaságból az a csendes, kedves, vállalt feladatait mindig lelkiismeretesen elvégző igaz ember, akinek a visszatértére sajnos már nem számíthatunk, mindnyájunk nagy bánatára.

2021. május 11-én a miskolci Görömbölyi Temetőben nagy létszámban kísérték utolsó útjára kollégái, barátai, személyes ismerősei, köztük a B.-A.-Z. Megyei Mérnöki Kamara elnökségnek képviselői és a Kamara több tagja.

Tisztelettel búcsúzunk a mérnöktől, az embertől, emlékét megőrizzük.

Miskolc, 2021. május 11.

Holló Csaba

BOMEK elnök