Dr. Somosvári Zsolt prof. emeritus

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Mérnöki Kamara örökös tagjától, a Miskolci Egyetem és az egész bányamérnöki szakma megbecsült, nagy tiszteletben állt képviselőjétől búcsúzunk, miután 2022. március 22-én 81. életévében tragikus hirtelenséggel elhunyt.

Miskolcon született 1941. augusztus 30-án, szülővárosában folytatta tanulmányait, 1965-ben szerzett a Nehézipari Műszaki Egyetem Bányamérnöki Karának bányaművelési szakán jeles minősítésű bányaművelő-mérnöki oklevelet. Hamarosan (1967) műszaki doktor, a műszaki tudományok kandidátusa (1974), majd 1987-től a műszaki tudományok doktora lett. Az egyetem Bányamérnöki Karán ténylegesen végig járta a ranglétrát, volt gyakornok, tanársegéd, adjunktus, docens, 1988-tól egyetemi tanár, 1986-87-ben dékánhelyettes, 1987-94 között dékán. Dékánsága idején folyt a Nehézipari Műszaki Egyetem nem műszaki karokkal történő kibővülése, a campus változása, Miskolci Egyetemmé alakulása. Ezidő alatt jelentősen változott a Bányamérnöki Kar oktatási profilja, melynek irányítója volt.

Több generációt oktatott bányaművelés, kőzetmechanika, bányakárok, földművek, kőzetmozgások tantárgyakból. Fő kutatási területe is a kőzetmechanika, geomechanika, geotechnika szakágakhoz kapcsolódott, melyeknek nagyon komoly gyakorlati eredményei is voltak pl. kőzetomlás veszély-, gázkitörés-, kőzetkitörés elhárítása, bányaüregek, alagutak, föld alatti támlák állékonyságbiztosítási esetekben, illetve kérdésekben. Kutatásokat végzett földfelszínhez közeli üregek építésének (pl. metróalagút) és vízszintsüllyesztések hatására létrejött talajmozgások, környezeti károk témájában. Kutatási eredményeiről többszáz publikáció jelent meg, közben többszáz szakvéleményt is készített.

Hazai tudományos bizottságokban és nemzetközi szakmai szervezetekben is vállalt vezetői pozíciót (pl. elnöke volt az MTA Bányászati Tudományos Bizottság Geotechnikai Munkabizottságának).

A BOMEK-nak 2001.09.19-től lett tagja. A Szilárdásvány-Bányászati Tagozat elnöke (Gádori Vilmos) javaslata alapján megkapta a „vezető szakértő” jogosultságot, valamint az akkor érvényes ipari szakértő szakág bányászati rész-szakterületeire vonatkozó szakértői jogosultságokat.

Szenvedő alanya lett egy kormányrendelet változásnak, aminek következtében 2006. év végén lejáró jogosultságait csak abban az esetben lehetett volna megújítani, ha igazolja a továbbképzések elvégzését, amire nem volt hajlandó, tekintettel tudományos fokozataira és egyetemi tanári, oktatói tevékenységére.

(Az egyéni mérlegelés lehetőségének kizárásával a BOMEK vezetése sem értett egyet, belső szabályzás változtatást is kezdeményezett.)

Ezért 2007-ben a kamarai névsorból törlésre került. Ez nem változtatott a helyi kamarai vezetőkkel fenntartott kiváló szakmai és emberi kapcsolatain. A BOMEK elnöke végülis meggyőzte, hogy továbbra is a kamarai szakmai grémiumban van a helye, 2009. november 20-án visszalépett a BOMEK-ba és elismerve tudományos-oktatói tevékenységét, megkapta a most már összevont „Bányamérnöki szakértő” jogosultságot. Részt vett több szakmai rendezvényen előadóként is, Kamaránk támogatta könyvének kiadását. 2017-ben kapta meg a BOMEK Örökös Tagja címet, melyet személyesen vett át.

Halása nagy veszteség a bányamérnöki szakmának és a Mérnöki Kamarának egyaránt.

Temetése 2022. április 08-án volt Miskolcon.

Emlékét kegyelettel megőrizzük.

Miskolc, 2022. április 14.

 

                                                                                                           Holló Csaba

                                                                                                          BOMEK elnök