Sajtos Tibor

1955-2022

Reg.szám: 05-1110

Nagy veszteség érte a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Mérnöki Kamarát, augusztus 05.-én elhunyt Sajtos Tibor a BOMEK Közlekedési Szakcsoportjának 2022. májusában újraválasztott elnöke, a Kamara aktív tagja.

Kisújszálláson született, 1955. február 28.-án.

A középiskolát Gyulán végezte kertészeti szakközépiskolában, ahonnan egyenes út vezetett a budapesti Kertészeti Egyetem Táj-és Kertépítészeti Szakára. Itt 1978-ban kapott kertészmérnök diplomát. Pályázat útján 1978-ban Sárospatakra került a Városi Tanácsra, ahol a költségvetési üzem, majd a Városüzemeltetési Csoport vezetője lett és aktívan vett részt az Általános Rendezési Terv készítésében, felülvizsgálataiban. Elsősorban az utak terveztetése, beruházása, útépítések lebonyolítása tartozott munkakörébe. Miután Sárospatak visszakapta városi közigazgatási besorolását, nagyléptékű fejlesztések indultak meg a városi infrastruktúra területén, melyek tervezésében, engedélyezésében, lebonyolításában, műszaki ellenőrzésében jelentős részt vállalt. A hatékonyabb szakszerű munkavégzés érdekében úgy határozott, hogy másod-diplomát szerez levelező tagozaton a Budapesti Műszaki Egyetem Építőmérnöki Karán Közlekedésépítő Szakon, ahol 1988-ban végzett az Útépítő, Útüzemeltető Ágazat szakmérnöki szakán. 2001-ben a Miskolci Egyetemen műszaki ellenőri oklevelet is szerzett mélyépítési és mélyépítési műtárgy szakirányon.

Munkája során jó emberi és szakmai kapcsolatokat alakított ki a B.-A.-Z. Megyei Közúti Igazgatóság (ma B.-A.-Z. Megyei Állami Közútkezelő Kht., a B.-A.-Z. Megyei Közlekedési Felügyelet vezetőivel, dolgozóival.

2002 januártól lett a B.-A.-Z. Megyei Állami Közútkezelő Kht. Forgalomszabályzási és Hálózatkezelési Osztályának dolgozója, ahol az első időszakban a Sátoraljaújhelyi Üzemmérnökség területének forgalomszabályozási és hálózatkezelői munkáival foglalkozott. 2002-ben az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóságtól vízügyi építmények műszaki ellenőrzésére kapott jogosultságot.

Második diplomája alapján közlekedésépítési területen tervezési jogosultságot szerzett 2003-ban közúti tervezés szakterületen.

A forgalomtechnikai főmunkatárs beosztása mellett egyéni vállalkozóként sok út, utca tervezését, felújításának tervezését végezte 2004-től kezdődően. 2008. január 01-től a Magyar Közút Kht. Északalföldi Regionális Főmérnökség Hajdúszoboszlói Üzemmérnökség vezetőjévé nevezték ki. 2008. évben a BOMEK-tól korlátozás nélküli tervezői jogosultságot kapott (KÉ-T) közlekedés építőmérnöki szakterületen, 2009-ben közlekedési építmények műszaki ellenőrzése, valamint közlekedési építmények felelős műszaki vezetője szakterületre.

Sajtos Tibor jogosultságai utoljára 2020-ban lettek megújítva, tehát élete végéig is érvényesek voltak.

A BOMEK-nak 2002-től volt tagja és hamar bekerült a Közlekedési Szakcsoport vezetőségébe. 2012-ben választották meg először a szakcsoport elnökének, ahol aktív szervezőmunkát végzett. Minden résztvevő számára emlékezetes volt, amikor vendégül látta kihelyezett elnökségi ülés keretében a BOMEK szakcsoportelnökökkel kiegészített teljes elnökségét felsőzsolcai családiházában. Élvezte a tagság, ezen belül a vezetőség bizalmát és ennek eredményeként 2022 májusában is újraválasztották szakcsoportelnöki funkciójában. Tipikus példája volt annak, aki a jó szakmai kapcsolatokból kiváló emberi kapcsolatokat tudott teremteni és ezáltal nem csak tiszteletnek, hanem tényleges közszeretetnek is örvendett.

Örültünk, hogy 2021. év végén kigyógyult a covid-ból, folytatta az aktív szakcsoportvezetői munkát. Járásán látszott, de aktivitásán nem érződött, hogy egészségét nem nyerte teljesen vissza, és a második fertőzésnek már nem tudott ellenállni a szervezete.

Megdöbbenéssel teli szomorúsággal vettük tudomásul a változtathatatlant. Váratlan halálával okozott hiányát sokáig fogjuk érezni kamaránk működésében. Nemcsak munkatársat, barátot is elvesztettünk távozásával.

Emlékét kegyelettel megőrizzük.

Miskolc, 2022. augusztus 07.

Holló Csaba

BOMEK elnök