NEKROLÓG

                                                        Szolgai János

                                                           1945-2023

Regisztrációs száma: 05-0087

Csak véletlenül, 2023.november végén értesültünk róla, hogy vélhetően elhunyt egy volt ÉSZAKTERV-es épületgépész tervező. Mivel sem a családtagoktól nem kaptunk értesítést, sem napilapban nem olvastunk gyászjelentést, ezért kisebb nyomozást követően a Népességnyilvántartóból győződtünk meg a hír igazáról. Ezzel elkerülhettünk későbbi kellemetlenségeket a körlevelek, díjbekérő, szakcsoporti aktuális névsor kiküldése során. Igaz, az utóbbi két évben már nem újította meg jogosultságait, de mindig szerény, kedvesen visszahúzódó ember volt, aki 2019 előtt szakmai téren nagyon is aktív és értékes tevékenységet folytatott.

Miskolcon született 1945. február 19-én.

A miskolci Nehézipari Műszaki Egyetem Gépészmérnöki Karán gépgyártástechnológiai szakon végzett 1969-ben. Ezt követőn a Miskolci Tervező Vállalatnál kezdett dolgozni, ahol 6 hónap gyakorlat után képességei és szorgalma elismeréseként tervezői kinevezést kapott. A munkahelye nem, csak annak neve változott ÉSZAKTERV-re, amivel az Építésügyi és Várostervezői Minisztériumtól regionális tervezői jogot kapott. Akkor az A- kategóriás tervező szakértési és tervezési művezetési feladatokat is elláthatott. Az ÉSZAKTERV nagy lehetőséget nyújtott az épületgépészeti szakterület széles spektrumában nagy munkák elvégzésére, amihez mérnöktovábbképző tanfolyamokon való részvételt biztosított. Az 1973-ban indult új házgyári rendszer tervezésében Ludvig István osztályán jelentős szakmai feladatokat kapott, már ekkor is elsősorban távfűtési rendszerek, az energetikai és fűtéstechnikai rész-szakterületeken, típustervezői szinten. A magasabb szakmai színvonalon végezhető munka érdekében a Budapesti Műszaki Egyetem Gépészmérnöki Karán 1985-ben szakmérnöki diplomát szervezett energetikai szakon, fűtéstechnika ágazaton.

A ÉVM-től az elsők között, 1987-ben kapott vezetőtervezői minősítést.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Mérnöki Kamara alapító tagja volt 1996 októberében, de már előzőleg részt vett az egyesületi mérnöki kamara 1989-ben indult munkájában is. A kamarába történő belépését követően SZG-1 minősítésű tervezői jogosultságot kapott és itt sem a jogosultsága, csak a jogosultság megnevezése változott 2019-ig „G-1”-re, majd „G”-re. 2010-ben kérte meg és kapta meg településrendezési energiaközmű tervezési jogosultságot (TE-T) és az épületenergetikai szakértői címet (SZÉS-6).

Az ÉSZAKTERV megszűnését követően 1991. február 15-től a BORSODTÁVHŐ, majd annak utódszervezetei (Miskolci Hőszolgáltató Vállalat, majd Kft) dolgozója volt, a műszaki fejlesztési és beruházási főosztály csoportvezetője, majd vezetője lett, melynek része volt a tervezői iroda. Innen 2005. februárjában ment nyugdíjba. Ezt követően a már korábban megkezdett szabadfoglalkozási, magánvállalkozási formában folytatta tervezési, szakértési munkáját.

Alapító tagja volt a BOMÉK Épületgépészeti Szakcsoportjának, ezen belül ő volt a hőközpontok és távfűtési rendszerek szakértője, ilyen irányú tervezési-szakértési kérelmek minősítője, mint ennek a szakmai témakörnek legjobb szakértője. A BOMÉK munkájában gyakorlatilag 2014-ig vett részt aktívan. Szakágában a Kamaránkban betöltetlen űrt hagyott maga után a lakótelepek, házgyári rendszerek fűtésellátásának szakmai területén, annak eredeti tervezési tapasztalatokkal is rendelkező szakértésben.

2020-ban lett a BOMÉK Örökös tagja.

Szolgai János 2023. október 19-én hunyt el.

Halála nagy veszteség Kamaránknak is. Emlékét kegyelettel megőrizzük.                                     

                                                                                                          Holló Csaba

                                                                                                          BOMÉK elnök

                                                                     (egykori kolléga az ÉSZAKTERV-nél)