NEKROLÓG

Csányi György

1947-2023

Alapító és Örökös tagunktól búcsúzunk, aki ameddig az egészségi állapota engedte aktív épületgépész tervező és műszaki ellenőr volt. Idén áprilisban hívtam telefonon, hogy felkérjem egy társasházépítés szakági műszaki ellenőrzésére. Sajnálta, hogy most nem vállalhatja, mert szívoperáció előtt van, de ha lesz még ilyen munka, akkor szeptemberben már kereshetem. Sajnos, szomorúan jelenthetem, hogy erre már soha nem lesz lehetőség.

Csányi György László Miskolcon született 1947. december 11-én.

Itt végezte általános és középiskolai tanulmányait, 1966-ban szerzett villamosipari technikusi oklevelet a Bláthy Ottó Villamosenergiaipari technikumban.

1966-67-ben a Borsodi Vegyi Kombinátban, 1967-1970-ben a Borsod megyei Tanácsi Építőipari Vállalatnál dolgozott technikus-villanyszerelő munkakörben, majd 1970-ben lett a Borsod megyei Állami Építőipari Vállalat dolgozója, ahol a cég felszámolásáig, 1991-ig dolgozott. Itt kezdte el levelező tagozaton a Budapesti Műszaki Egyetem Gépészmérnöki Karán mérnöki tanulmányait, ahol 1978-ban az Erőgépek Szak Épületgépész Ágazaton gépészmérnöki oklevelet szerzett. Tanulmányi idején a BÁÉV-nél épületgépészeti előkészítő, majd gyártó üzemvezető volt, mérnökként szerelőipari főüzemvezető, majd üzemigazgató, végül kivitelezési főmérnök helyettes munkakörben dolgozott. A gazdasági rendszerváltást követően a Patina Épszer Rt. elnök-igazgatója lett, majd 1994-től a LUX’94 Bt. cégvezetője, melyben épületgépészeti és épületvillamossági tervezést, kivitelezést, műszaki ellenőrzést és oktatási (kisgépkezelő, kazánfűtő) tevékenységet folytattak. Erről az időszakról emlékezetes munkája volt a Deszkatemplom újjáépítésénél a szakági munkák irányítása, melyről emléklapot is kapott (1999-ben).

1996-tól az Ép-Kontroll Kft-nél végzett műszaki ellenőri tevékenységet.

Először épületgépész tervezői jogosultságot (SzG-2) még a miskolci polgármesteri hivataltól kapott, amit a megalakult Mérnöki Kamara átvett 1998-tól a névjegyzékébe.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Mérnöki Kamara alapító tagja volt, regisztrációs száma: 05-0183. ( A belépési nyilatkozatot 1996. október 04-én töltötte ki.) A tervezői jogosultságát 2002-ben sorolták át G-2 jelűre. A Miskolci Egyetem Továbbképzési Központjában 2001-ben épületgépészeti, 2003-ban épületvillamossági szakterületen szerzett műszaki ellenőri oklevelet, mely alapján a mérnöki kamarai jogosultságot megkérte, megkapta, megújította és mindkét szakterületen 2024. évig lennének még érvényesek. 2009-ben a Magyar Mérnöki Kamaránál eredményes vizsgát tett épületenergetikai szakértő szakterületen. A szakértői jogosultsága, mely kiegészült épületek energetikai tanúsítása szakterülettel, szintén 2024. évig lenne érvényes.

Szakmai munkája ellen soha nem merült fel kifogás, kollegiális kapcsolatai példaértékűek voltak. Halála érzékeny veszteség az épületgépész szakterületen belül és Kamaránknak is.

Temetése 2023. július 03-án volt Miskolcon a Vasgyári-temetőben.

Emlékét kegyelettel megőrizzük.

 

 

Holló Csaba